Marroni

Nadszedł czas pieczonych kasztanów. Oczywiście nie takich zwykłych, tylko odmiany jadalnej. Wśród nich jest właśnie ta, bardziej szlachetna czyli marroni. Odmiana ta charakteryzuje się tym, że jest nieco mniejsza i bardziej okrągła od innych odmian jadalnych kasztanów. Ich zewnętrzna powierzchnia jest bardziej gładka i jednorodna. Jeśli chodzi o smak, to marroni są delikatniejsze i nieco bardziej słodkie, co niestety wpływa na ich wyższą cenę.

Kasztany jadalne to kopalnia białka oraz węglowodanów. Szybko idzie się nimi nasycić. Marroni to także źródło potasu, żelaza, magnezu, fosforu, wapnia i manganu oraz witamin E, C i beta-karotenu.

Oprócz wersji pieczonej, w sklepach dostaniemy także krem kasztanowy, którym można smarować ciasta, ciastka i kanapki, gdyż przypomina on swoją konsystencją rzadszą marmoladę.

Jak szybko obrać kasztany?

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *