Potrawy na rozgrzanie

Jesień i zima to pory, kiedy sięgamy nawet mimowolnie po bardziej kaloryczne potrawy, które dostarczą nam paliwa, by przetrwać zimniejszą część roku. Bardziej mamy ochotę na zupy, pieczone mięsa, kluski i kluseczki oraz wszystko to, co nas rozgrzeje od środka. Kompletnie w opozycji do dań, które spożywamy latem – https://eulaliasfood.wordpress.com/2018/08/10/co-jesc-podczas-upalow/ kiedy to w ogóle u mnie np. nie jemy zup i o wiele mniej mięsa. No chyba, że to grill 😉

Z dań rozgrzewających na pierwszy plan wysuwają się właśnie zupy, bo jakakolwiek podana na ciepło, doda nam grzewczej mocy. Pierwszym skojarzeniem jest rosół, co oczywiste, ale świetnie sprawdzi się tu pikantna zupa gulaszowa, czy krem z dyni w orientalnym stylu. Dlaczego właśnie one, bo bardziej tu chodzi o przyprawy, niż samo danie. Rozgrzewa chilli, czosnek, cebula, imbir oraz wiele innych przypraw.

Jesienią i zimą ze smakiem można zajadać gulasze i te mięsne i warzywne. Rozgrzewające właściwości wykazują też różne rodzaje kaszy oraz pieczone warzywa. A na śniadanie zamiast szejka, warto zrobić sobie pożywną owsiankę lub jaglankę, podawana z suszonymi owocami.

Oto cała playlista inspiracji:

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *